NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
Zemplínska Šírava E-mail

ZEMPLÍN - V severnej časti Východoslovenskej nížiny sa zrkadlí hladina Zemplínskej šíravy, ktorá má aj prezývku Východoslovenské more. Vzhľadom na priaznivé klimatické pomery, predovšetkým v letnom období sa intenzívne využíva na rekreáciu. V minulosti sa toto územie veľmi výstižne označovalo ako „podvihorlatské blatá“.
Zemplínska šírava patrí k najteplejším oblastiam na Slovensku. Nebývalé množstvo tropických dní a nocí urobilo z tejto druhej najväčšej vodnej plochy na Slovensku významné turistické centrum zemplínskeho regiónu.

 

 

Vodná plocha má rozlohu 33 km2, dĺžku 11 km, šírku 3,5 km, priemernú hĺbku 9,5 m, maximálnu hĺbku 14 m. Zemplínska šírava má mimoriadne priaznivé podmienky na kúpanie, vodné športy, rybolov a pešiu turistiku.

 

Rekreačné strediská:

Biela hora
Stredisko Biela hora je prímestskou rekreačnou oblasťou. Od Michaloviec je vzdialená 3 km. Plocha strediska je 120 000 m2. Nachádzajú sa tu parkoviská s kapacitou 300 áut. Terén strediska je mierne svahovitý, zatrávnený. Pláže sú štrkovité. K dispozícii je dostatočná sieť bufetov s rýchlym občerstvením, reštaurácia, požičovňa vodných bicyklov, volejbalové ihrisko.
Rekreačné stredisko spravuje obec Vinné.

 

Hôrka 
Hôrka je jedným z najlepšie vybavených stredísk rekreačnej oblasti. Štrkové a trávnaté pláže sa rozprestierajú na ploche 60 000 m2. Od severu je chránené morfologicky zaujímavými kopcami Veľký a Malý Senderov. Stredisku dominuje hustá sieť reštaurácií, hotelov, štýlových občerstvení. Veľmi dobre sú riešené odstavné plochy pre automobily s kapacitou 700 áut. Nachádza sa tu veľké nákupné stredisko, pošta, zdravotné stredisko a lekáreň, lodný prístav, požičovňa vodných bicyklov a člnkov, športový areál s tenisovými kurtami, volejbalovým a basketbalovým ihriskom, minigolfom, detským areálom. Centrom kultúrneho diania je amfiteáter s kapacitou 3 000 ľudí.
Rekreačné stredisko spravuje obec Vinné.

 

Medvedia hora
Na polostrove vulkanického pôvodu, 9 km vzdialeného od mesta Michalovce, sa rozprestiera stredisko Medvedia hora.
Je tu parkovisko pre 200 áut. Plocha strediska je 30 000 m2. Stravovanie je možné v reštauráciách, bufetoch, k dispozícii je požičovňa člnov a vodných bicyklov.
Rekreačné stredisko spravuje  obec Vinné.

 

Kaluža
Stredisko Kaluža leží 10 km od Michaloviec. Reliéf strediska (trávnatý a hornatý) a jeho infraštruktúra je mimoriadne vhodná pre rekreáciu v karavanoch. Aj tu sa nachádza väčší počet reštaurácií, hotelov a zotavovní. Je tu požičovňa vodných bicyklov, športové ihriská a zábavné atrakcie.
Oblasť Kaluža je lukratívna svojím umiestnením priamo v centre Zemplínskej šíravy.

Prvá písomná zmienka podľa dostupných materiálov o obci Kaluža je z r. 1336, avšak podľa niekedy existujúcej grécko-katolíckej farskej kroniky obec vznikla už v 12. storočí súbežne s obcou Vinné a Vinianskym hradom.
Obec sa nachádza v centre rekreačnej oblasti a tvorí vstupnú bránu do strediska Kaluža. Na katastrálnom území sa nachádza viacero veľkých podnikových rekreačných zariadení, kde je možnosť využitia rekreačných služieb, stravovania a ubytovania
a v samostatnej obci je možnosť ubytovania v súkromí, či už v rodinných domoch priamo v obci alebo na súkromných rekreačných chatách, ktoré sú umiestnené v celej severnej časti Zemplínskej šíravy.
Rekreačné stredisko spravuje obec Kaluža.

 

Kamenec
Na ploche 16 000 m2 sa rozprestiera rekreačné stredisko Kamenec. Prevažne sa využíva pre potreby viazaného cestovného ruchu. Hojne navštevovaná je malebná zátoka pod motelom Kamenec so štrkovou plážou, ktorá je mimoriadne vhodná na všetky druhy vodných športov. Autokemping** v stredisku Kamenec má kapacitu 50 stanových jednotiek.
Rekreačné stredisko spravuje obec Kaluža.

 

Klokočov
Jedno z najmladších stredísk Zemplínskej šíravy je 12 km od Michaloviec vzdialené stredisko Klokočov. Nachádza sa tu autokemping** s kapacitou 200 stanových a karavanových jednotiek.
Rekreačné stredisko spravuje obec Kaluža.

Obec Klokočov leží v južnom úpätí Vihorlatu v nadmorskej výške okolo 117 m, centre vodnej nádrže Zemplínskej šíravy. Je miestom sústredeného cestovného ruchu. Do katastrálneho územia obce patria rekreačné strediská Zemplínskej šíravy – Klokočov, časť Kamenca a Paľkov, kde je možnosť ubytovania so službami v rekreačných zariadeniach a voľné stravovanie.
Podľa historických dokumentov prvá zmienka o obci je z r. 1358. Bola založená na zákupnom práve a patrila panstvu z Michaloviec. Obec je známym pútnickým miestom, kde prichádzajú veriaci do chrámu Nanebovzatie Panny Márie k obrazu bohorodičky, ktorý slzil v r. 1670, keď ho zneuctili Heretici. Obraz – pravá ikona bol namaľovaný neznámym maliarom na dreve.
Obraz panny Márie v Klokočove je druhou kópiou, korunovaný bol v r. 1948.

 

Paľkov
V poradí posledným strediskom rekreačnej oblasti určeným pre rekreáciu je stredisko Paľkov. Veľká plocha strediska je schopná pojať takmer 1 200 stanových a karavanových jednotiek. Je ideálne pre rodinnú rekreáciu, spojenú s vodáctvom a športovým rybolovom. Stredisko Paľkov čaká “na svoje objavenie”, pretože v blízkom okolí sú podzemné zdroje termálnych prameňov.
Rekreačné stredisko spravuje obec Kaluža.

Sedem rekreačných stredísk je prístupných z cesty, ktorá lemuje vodnú nádrž. Každé stredisko poskytuje širokú paletu ubytovacích a stravovacích služieb. Dominantné sú najmä pekné priestory na stanovanie a kempovanie. Milovníci pohodlnej a vysoko štandardnej rekreácie si určite vyberú jednu z mnohých príležitostí, ktoré na strediskách ponúkajú hotely, chatové osady, bungalovy, zotavovne a súkromné penzióny.

Okolie Zemplínskej šíravy vytvára priestor na rekreáciu aj v jesenných mesiacoch. Južné svahy kopcov a pahorkov sú husto pokryté vinicami, ktoré umožňujú účasť na tradičných oberačkách a pri výrobe vínneho moku, typického pre miestne dedinky.
Husté a rozľahlé lesy Vihorlatských vrchov sú rajom plachej zveri. Pocit uspokojenia z prekonania seba samého poskytuje výstup na Sninský kameň a pohľad na fascinujúcu scenériu Morského oka.

 

  • Priemerná hĺbka nádrže je pomerne malá - len 3,5 m, pričom jej rozloha sa pohybuje v závislosti od stavu vody od 22 do 35 km2.
  • Toto vodné dielo je napájané prevažne vodou rieky Laborec.
  • So svojou priemernou rozlohou 33 km2 je druhým najväčším jazerom na Slovensku.
  • Zemplínska Šírava bola vybudovaná v rokoch 1961-1965.
  • Šírava slúži nielen na rekreačné účely a plavbu, ale aj na ochranu pred povodňami, na zavlažovanie a na priemyselné účely.
  • Na jej severnom pobreží je množstvo turisticko-rekreačných zariadení. 
  • K najznámejším strediskám cestovného ruchu patria Kamenec, Hôrka, Kaluža a Paľkov.
  • V strediskách sú požičovne člnov, vodných bicyklov, vodných skútrov, vodných lyží a windsurfingov.
  • Strediská sú tiež turistickým východiskom do Vihorlatských vrchov.
  • Z lodného prístavu pravidelne premávajú vyhliadkové výletné lode. 
  • Na Zemplínskej šírave sú výborné možnosti na rybolov.
  • Východná časť Zemplínskej šíravy (približne pätina jej plochy) je chránenou ornitologickou rezerváciou.
  • Žije tam takmer sto druhov vodného vtáctva, z ktorých mnohé patria medzi vzácne a ohrozené.
 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok