NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
CHORVÁTSKO - OSTROV KORČULA E-mail

CHORVÁTSKO - Ostrov Korčula sa rovnako ako Pelješac ťahá v smere východ-západ od neďalekej pevniny. Je dlhý takmer 47 km, priemerná šírka sa pohybuje od 5,3 do 7,8 km, pobrežná línia dosahuje 191 km a od Pelješaca ho v najužšom mieste oddeľuje iba 1270m úzky Pelješacký kanál. 

 

 

Ostrov je dosť členitý, s množstvom zálivov, zátok a polostrovov, najmä na južnom pobreží, ktoré je miestami strmé, až s 30 m vysokými skaliskami.
Pred severným vetrom je najlepšie chránená práve najväčšia zátoka Vela Luka na západe ostrova.
Severné pobrežie je pomerne nízke, ľahko prístupné a má niekoľko prírodných prístavov – Korčula, Račišće, Prigradica.

Pozdĺž celého ostrova sa tiahnú vápencové hrebene s najvyšším kopcom Klupca (568 m n. m.), na západe okolo mestečka Blato sa rozprestiera úrodná rovina.

 

 

Rastlinstvo patrí k stredomorskej oblasti s typickou vždyzelenou vegetáciou – všadeprítomné sú borovica halepská, borovica čierna dalmátska, pínia a cyprus, ktorého najväčší les v Chorvátsku rastie pri Orebići.

 

Vo vnútrozemí sú rozšírené spoločenstvá macchií s borievkami, vresom, rozmarínom, vavrínom a inými tvrdolistými druhmi. Krasové polia a svahy mnohých kopcov sa využívajú na pestovanie olív, viniča a južného ovocia (granátové jablká, citrusy, figy, mandle).
Rovnako živočíšstvo sa vyznačuje bohatstvom druhov. Zvláštnosťou je šakal zlatý alebo mungo, dovezený z Indie na obmedzenie jedovatých vreteníc. 

Žije tu aj muflón, divá sviňa, jazvec, bažant, suchozemské korytnačky.

 

Morskú faunu reprezentuje asi 380 druhov rýb, väčšina patrí k tzv. modrým rybám (plava riba) – najmä sardinky, tuniaky, makrely a palamidy, žraloky sú skôr vzácnosťou.
Z chránených území je v oblasti najvýznamnejší Národný park Mljet na rovnomennom ostrove (www.np-mljet.hr).

 

KORČULA (grad) – metropola rovnomenného ostrova, prístav a obľúbené letovisko s 3200 obyvateľmi, postavené na malom oválnom polostrove. Pre pitoresknú polohu, stredoveké námestie, paláce a kostoly, sa nazýva „malý Dubrovník“. Podľa povesti mesto založil Anténór, ktorý ušiel z Tróje, ale preukázateľne tu bola grécka osada v 4. stor. pred n.l.

 

 

Staré mesto – leží na vyvýšenine, s ulicami usporiadanými do tvaru rybej kostry. Je obklopené hradbami zo 14.-16. stor. (zachovala sa časť a 4 nárožné bašty), vstup do mesta je cez Pevninskú bránu (Kopnena vrata) vstavanú do mohutnej veže Veliki Revelin z 15. stor. a Morskú bránu (Morska vrata).

 

 

 

  

Ďalši informácie o ostrove aj meste Korčula:  www.korcula.net,   www.ikorculainfo.com,  
www.korculainfo.com,  www.korcula-info.com, www.mediterano.hr,   www.korcula.ca

 

Takto vyzerá vchod (Pevninská brána) do starej časti mesta Korčula. Hneď naľavo sa nachádza terasa, z ktorej vidieť na miestny amfiteáter, kde sa v letnom období odohráva nevšedné vystúpenie MOREŠKA.  

 

Zaujímavosti:
Katedrála sv. Marka (Sveti Marko) – rímskokatolícky goticko-renesančný trojloďový chrám stavaný od r. 1420 takmer sto rokov, s oltárnym obrazom sv. Marka so sv. Bartolomejom a sv. Hieronymom od Tintoretta.

 

Biskupský palác s bohatou tzv. Opátskou klenotnicou (Opatska riznica), františkánsky kláštor z 15. stor.,

Kostolík sv. Petra (Crkva Sveti Petar) – najstarší na Korčule zo 14. stor.,

Radnica (Gradska vijećnica) zo 16. stor. so stĺpovými arkádami,

 

Údajný rodný dom Marka Pola (Kuča Marka Pola) – slávneho cestovateľa (žil 1254-1324) v malej postrannej uličke pri katedrále Sv. Marka.

 

Renesančný palác Gabrielis zo 16. stor. s Mestským múzeom (Gradski muzej) – exponáty od dôb Ilýrov po lodiarske tradície, palác Arneri z 15. stor. stavaný v neskorogotickom štýle.

Kostol Všetkých svätých (Svi Sveti) so vzácnou zbierkou ikon.

Pevnosť sv. Blažeja (aj Fort Wellington) – postavená Angličanmi počas napoleonských vojen v r. 1813.Kaplnka sv. Antona Pustovníka (Sveti Antun Pustinjak) z 15. stor. – stojí na kopci Glavica neďaleko Korčuly, s výhľadom na okolie mesta, prístupná je po 102 schodoch lemovaných cyprusmi.

Moreška a Kumpanija – stredoveké rytierske hry so 400 - ročnou tradíciou, ktoré pripomínajú pirátske prepadnutie v r. 1571, sa konajú každý rok 27. júla (tanec s mečmi v pestrých kostýmoch).

 

 

BADIJA – ostrov pred prístavnou zátokou s bývalým františkánskym kláštorom z prelomu 15.- 16. stor. (dnes hotel) a možnosťou kúpania, aj pre nudistov.

 

Špecialitou ostrova Badija sú polokrotké daniely škvrnité. V blízkosti móla netrpezlivo vyčkávajú na lode s turistami, od ktorých drankajú pochúťky. Predkov týchto danielov dal doviesť na ostrov prezident Juhoslavie J.B.Tito ako dar domácim. 

 

 

Nádvorie tzv. Rajskej záhrady v areáli kláštora na ostrove Badija. V stredoveku do tohto kláštora zvážali nemocných na lepru a tuberkulózu. 

ŽRNOVO – mestečko 4 km na západ je zaujímavé starými kamennými domami, neďaleko na skalnej vyvýšenine stojí župný Kostol sv. Martina zo 14. stor., 2 km na severe v zátoke Žrnovska Banja sú pri kamienkovej pláži, obľúbenej surfistami, moderne zariadené penzióny a kempy.

Postrani – v osade na svahu kopca stojí Kostol sv. Roka, na námestí pred ním, so starými stromami „koštili“, sa koná tradičná šermiarska hra Moštra.

Tri Žala (Tri kamienkové pláže) – zátoka medzi Žrnovskou Banjou a mestečkom Račišće, 5 km od Korčuly, je rajom pre windsurfing.

RAČIŠĆE – mestečko na severnom pobreží, 12 km západne od Korčuly, je prístupné asfaltkou pozdĺž pobrežia okolo krásnych zátok s nádhernými plážami, kempingmi a dovolenkovými domami.

PUPNAT – mestečko 13 km západne od Korčuly, má dva staré kamenné kostolíky a niekoľko kaplniek v okolí, na južnom brehu je pekná priezračná pláž Pupnatska luka s lesom borovíc.
Prístup:
trajekty Orebić-Dominče (15 min.), Drvenik-Korčula (2 hod.), Dubrovník-Korčula (3 hod. 30 min.), Hvar-Korčula (3 hod.).
INFO: www.korcula.hr,  www.korcula.net,  www.ikorcula.net

LUMBARDA – prímorské letovisko, 7 km na JV od Korčuly, je známe prírodnými piesčitými plážami, keďže celý východný cíp ostrova pokrýva piesčitá pôda, vhodná pre pestovanie viniča (výroba zlatožltého vína Grk).
Centrum osady (1220 obyv.) sa rozkladá okolo zátoky Prvi žal s rybárskymi člnmi a jachtami, v okolí sa nachádzajú plytké zátoky Bilin žal, Vela Pržina a Tatinja s krásnymi piesčitými plážami, ubytovaním v menších hoteloch, penziónoch, kempoch a v súkromí.
Zaujímavosti: v obci sa nachádzajú krásne opevnené letné sídla korčulských patricijov z obdobia gotiky a renesancie (Nobilo, Milina, Kršinić a iné), tiež stredoveký Kostol Sveti Petar.
Na kopci vo Veloj Glavici stojí trojloďový župný Kostol sv. Roka a obklopený vinohradmi sa vyníma Kostol sv. Kríža z r. 1774.
Na neďalekom pahorku Koludrt našli najstaršiu písomnú pamiatku na chorvátskom pobreží – do kameňa vytesaný grécky nápis zo 4. stor. pred Kr. (tzv. pséfizma) a vázy z hrobov, ktoré sú uložené v mestskom múzeu.
INFO: www.lumbarda.hr,  www.korcula-info.com,  www.hotel-lumbarda.com

ČARA – stará vinárska osada, 24 km západne od Korčuly, bola vybudovaná na južnom svahu kopca s úrodnými vinohradmi, kde sa vyrába zvláštny druh hroznového vína Pošip.
Zaujímavosti: vínne pivnice s možnosťou zakúpenia a ochutnávky tunajšieho vína, župný Kostol sv. Petra z 15. stor. so zvonicou, pred ním rastie niekoľko sto rokov starý cyprus.
Uprostred vinohradov stojí Kostol Panny Márie z Cisárskeho poľa (Gospa Čarskog polja) zo 14. stor. s neskorogotickými alabastrovými reliéfmi anglického pôvodu (Nottinghamská dielňa) z 15. stor., ktoré údajne vyplavilo more v neďalekej zátoke Čavića luka, ale existuje aj legenda o ich zázračnom pôvode – kostol je hlavným pútnickým miestom Korčuly, na sviatok sv. Jakova (25. júla) sa konajú procesie a veľká slávnosť.
Okolie: Zavaltica – osada na brehu morskej zátoky, 2 km južne od Čary, s niekoľkými krásnymi plážami – napr. Žitna plaža sa nachádza v susednej zátoke asi 300 m od stredu obce.
Ubytovanie poskytujú súkromné penzióny a komfortné apartmány.

SMOKVICA – vnútrozemská obec s 1000 obyv., 28 km od Korčuly, leží na južnom svahu kopca pri rozsiahlych vinohradoch. Zaujímavosti: Kostol Očistenia Panny Márie (Crkva Gospina očišćenja) – veľký novorománsky chrám vybudovaný v r. 1920 na mieste staršieho kostola, v okolí je tiež niekoľko ranostredovekých kostolíkov.

 
BRNA – 4 km smerom na juh je zátoka s osadou, porastená borovicami, s hotelom Feral, novými penziónmi a domami pre dovolenku, v susednej piesčitej zátoke Istruga je športovo-rekreačné centrum s tenisovými kurtmi, plážovým volejbalom, rybími reštauráciami a liečivým bahnom proti reumatizmu, pozdĺž pobrežia smerom na západ sa nachádza turistický apartmánový komplex Prišćapac s krásnymi kamienkovými plážami a ďalej popri zátokách sú osady Prižba a Gršćica, tiež s kamienkovými plážami, hotelmi, penziónmi a domami v borovicovom lese – celá oblasť je známa vinohradmi a vínom Pošip a Rukatac.
INFO: www.brna.hr,  www.posip.hr

BLATO – mestečko s 3680 obyv., 40 km od mesta Korčula, sa rozprestiera v tvare amfiteátra na niekoľkých kopčekoch okolo údolia.
V minulosti bolo najväčším a najzámožnejším mestom ostrova – svedčia o tom staré paláce (napr. letné sídlo Kaštel Arneri v strede mesta), zaujímavé je mestské múzeum alebo kostoly (napr. Všetkých svätých zo 14. stor.).
Celým mestom sa ťahá 2 km dlhá lipová aleja Zlinja, miestnou atrakciou pre turistov sú vínne pivnice a ukážky šabľového tanca – mačevalačka Kumpanija, konaného 28. apríla na deň sv. Vincentíny (Sveta Vincenca-mučenica), patrónky mesta.
Obci Blato patrí aj 4 km vzdialené letovisko Prigradica na severnom brehu Korčuly so štrkovými a skalnatými plážami, hotelom, niekoľkými penziónmi, s mnohými starobylými kamennými domami, obklopené starými vinohradmi a olivovými hájmi.
INFO: www.blato-croatia.com,  www.blato.hr

VELA LUKA – prímorské letovisko a najväčšie mesto ostrova (4800 obyvateľov), 47 km od Korčuly, resp. 7 km od Blata, leží na západnom brehu Korčuly v závere hlbokého, vyše 9 km dlhého zálivu.
 
Zaujímavosti:
- v zátoke Kale na konci prístavu vyvierajú minerálne pramene (liečba reumatických chorôb),
- kúpeľné centrum „Kalos“ (www.hotel.hr/kalos/) poskytuje masáže pravými morskými hubami, okolo prístavu sú kaviarne, taverny, bistrá a niekoľko hotelov.
- Kostol sv. Jozefa (Sveti Josip) – novobarokový župný (farský) kostol z r. 1848 v strede obce, vedľa stojí krásna studňa s pitnou vodou z r. 1930,
- Kaplnka sv. Vincenta (Sveti Vicenz) z r. 1589,
- Kultúrne centrum – nachádza sa v barokovom letnom sídle „Kaštel“ s cennou zbierkou z neďalekého neolitického náleziska Vela spila (www.vela-spila.hr) a rímskych artefaktov z okolia,
- pozdĺž zálivu je niekoľko pekných kamienkových pláží.
 
Okolie: Ošjak – neďaleký zalesnený ostrovček s chránenou flórou
(prístupný člnkom), rovnako vzdialenejší ostrov Proizd s neporušenou prírodou a majákom.
 
Prístup:
trajekty z Hvaru (1 hod. 30 min.),
trajekty zo Splitu (3 hod.), z ostrova Lastovo (1 hod. 15 min.).
INFO: www.tzvelaluka.hr, www.velaluka.hr, www.velaluka.info, www.apartments-vela-luka.com

 

(AFE)

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok