NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
HRADY NA ZEMPLÍNE E-mail

Hrad Jasenov - zrúcaniny nad obcou Jasenov dnes miestna časť Humenného. Hrad na zalesnenom 392 m vysokom vrchu pravdepodobne postavený v 13. stor. po tatárskom vpáde Pečeňovcami, strážil cestu z juhu na sever.
V 15. stor. bol opevnený a v 16. stor. tam razili Drugethovci falošné peniaze. Mincmajstra Mikuláša, ktorý viedol falšovateľskú dielňu, popravili v Prešove. Za protihabsburských povstaní dal hrad J. Rákoczi zbúrať. Na podnet grófa Andrássyho bola rozpadajúca sa ruina začiatkom nášho storočia konzervovaná, zastrešili sa viaceré objekty a upevnila vstupná časť.

Michalovský hrad - typ vodného hradu na Laborci. Bol založený v 11. stor.(1056) Michalom, synom palatina Rajnolda. Tvorila ho gotická bloková stavba s vežami chrániaca cestu a most cez Laborec. Začiatkom 17. stor. bol prestavaný na kaštieľ ktorý má dnešnú podobu z 19. stor.

Hrad Parič - zrúcanina vodného hradu v Trebišove, v anglickom parku pri kaštieli. Postavený v 13. stor. ako nížinná pevnosť. Miesto zasadnutia uhorského snemu po bitke pri Moháči. Zničený bol Thökölyho vojskom roku 1686 a odvtedy pustol. Roku 1786 gróf Imrich Csáky dal postaviť z materiálu opusteného hradu nový kaštieľ.

Hrad Stropkov - bol postavený v 13. stor. Pôvodne bol drevený a neskoršie bol prebudovaný z kameňa. Bol veľkou vojenskou pevnosťou, najsevernejšou strážnou baštou Zemplína. Pozostával z dvoch časti. Zachovala sa bývalá hradná kaplnka a veža, ktoré dnes tvoria súčasť farského kostola. Východne od neho stojí kaštieľ - pravdepodobne jedna 20 stavieb hradu, resp. postavený z jeho materiálu.

Hrad Tibava - sa nachádzal na vápencovom brale nad obcou Podhoroď severovýchodne od Sobraniec. Vybudovaný bol v 13. stor a mal strážnu funkciu. V roku 1715 ho zbúrali. Hrad Kamenec - je ruinou a vypína sa nad obcou Veľký Kamenec juhovýchodne od Stredy nad Bodrogom. Postavili ho Bakšovci v 13. stor. V roku 1458 bol svedkom uzavretia mierovej zmluvy.

Hrad Bačkov - (607 m n. m.) jeho ruiny zarastené lesom a krikmi sa čnejú na skalnatom kopci nad krásnym údolím severozápadne od Sečoviec, nad dedinou Bačkov. Nachádzal sa na mieste pôvodného hradu Purustyán, ktorý bol postavený po tatárskom vpáde a zanikol po roku 1355. Bačkov v 17 stor. patril Bocskayovcom a Rákocziovcom, ktorí boli jeho poslednými majiteľmi, pretože cisárske vojská ho zbúrali.

Hrad Brekov - (338 m n. m.) zrúcanina sa vypína na strmšom andezitovom výbežku Klokočín (338 m) nad Laborcom, priamo nad rovnomennou obcou na ceste medzi Strážskym a Humenným. Hrad pochádza z prelomu 13. a 14. storočí ako pevnosť zanikol koncom 17. storočia. V roku 1446 došlo pod hradom k bitke medzi uhorským kráľom Matejom Korvínom a poľským kráľom Kazimírom 1, v ktorej Matej Korvín zvíťazil. Pôvodne patril hrad kráľovi, neskôr boli jeho majiteľmi Petényiovci, Drugethovci a iní. Bol viackrát zničený. Chránil obchodnú cestu z Potisia do Haliče. Zachovala sa z neho mohutná vstupná veža, niekoľko miestností a zvyšky múrov.

Hrad Čičva - v katastri obce Sedliská, 8 km severovýchodne od Vranova nad Topľou. Postavený v 13. stor. ako strážny hrad obchodnej cesty. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1270. Viackrát prestavaný. Za Drugethovcov v 16. stor. sa na hrade konali stoličné zhromaždenia. Bol tam umiestnený archív Zemplínskej stolice, ale aj jej väzenie. Imrich Thököly nielenže hrad dobyl roku 1684, ale v Košiciach dal popraviť hradného pána Žigmunda Drugetha - posledného mužského potomka najmocnejšieho feudálneho rodu, ktorý tu v kraji vládol skoro štyri storočia. Po potlačení stavovského povstania bol na cisársky príkaz v roku 1711 zbúraný.

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok