NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
Unikátna krypta pod pravoslávnym chrámom E-mail

OSADNÉ – Táto prihraničná, rusínska obec z regiónu horného Zemplína sa preslávila pred nedávnom na Slovensku, aj vo svete filmom s rovnomenným názvom.

Ale zásluhou domácich veriacich z pravoslávnej cirkvi sa v Osadnom podarilo zachrániť a obnoviť pamiatku, ktorá je celoslovenským unikátom. Súčasťou pravoslávneho chrámu je podzemná krypta, v ktorej sú uložené pozostatky 1600 vojakov. Celý príbeh začal v roku 1925, keď došlo v Osadnom k rozporom medzi gréckokatolíkmi a pravoslávnymi veriacimi. Pôvodný, starý chrám získali pre seba gréckokatolíci. Pravoslávna cirkev bola vtedajšími úradmi potláčaná a žiadosť o výstavbu nového pravoslávneho chrámu veriacim zamietli.  

 

Veriaci z Osadného sa však nevzdali. Vedeli, že v okolitých lesoch sa nachádzajú hroby vojakov z prvej svetovej vojny. Dokonca tam bol aj cintorín padlých. Preto vykopali na jednom z cirkevných pozemkov jamu a v roku 1926 do nej preniesli 1025 ľudských ostatkov. O tomto skutku úrady vedeli, lebo všetko je zdokumentované v miestnych matrikách a vojenských archívoch. Hneď nato napísali list o povolenie výstavby pamätníka ruským vojakom, čo im bolo umožnené. Chrám bol postavený v roku 1930 a do krypty pod ním boli v roku 1933 a 1934 prenesené kostí vojakov z ďalších vojenských cintorínov z okolitých dedín (Vyšná Jablonka, Nižná Jablonka, Veľká Poľana). Dnes je toto miesto posledným odpočinkom pre približne 1600 vojakov, z ktorých je len 64 mien známych (Rakúsko-Uhorská armáda – Slováci, Česi, Nemci, Maďari, Rakúšania, Srbi).

 

 

 

 

Ostatní neznámi vojaci boli pôvodom z Ruska. Je to zrejmé z toho, že naša vtedajšia (Rakúsko-Uhorská armáda) mala prehľad o svojich padlých vojakoch a všetky mená si dôkladne zaznamenávala. Avšak Rusi, ktorí tu boli vtedy ako nepriatelia, brali od svojich padlých vojakov nájdené dokumenty, aby sa informácie o nich nedostali do nepriateľských rúk. Preto aj dnes v Osadnom usilujú o to, aby získali zoznamy padlých z ruských archívov.

Treba dodať, že v priebehu histórie cirkevnej obce sa na kryptu akosi pozabudlo. Hrob bol odkrytý a miestnosť pod chrámom sa využívala ako sklad. Väčšina veriacich tam dokonca nikdy nebola. V 90. rokoch 20. storočia si však na ňu spomenuli členovia Spolku východných Karpát, ktorí ju vyčistili a odkryli aj malú časť hrobu. Krypta však naďalej podliehala vlhkosti a bola stále viac poškodzovaná poveternostnými vplyvmi. Betónový preklad, ktorý uprostred držal oltárnu časť sa mohol každú chvíľu zrútiť.

V roku 2002 sa miestny duchovný protojerej Peter Soroka snažil nájsť vhodného sponzora na rekonštrukciu krypty. Boh do Osadného vtedy poslal zástupcov Veľvyslanectva Ruskej federácie. Od nich získali prísľub kompletného financovania predloženého projektu opravy. S prácami začali v októbri 2003, keď bol otvorený hrob, zaizolovaná a vybetónovaná podlaha, opravené múry a strop. V nasledujúcom roku pokračovali od jarných mesiacov s odvodnením a vybudovaním prístavby na zlepšenie vstupu do krypty. Nakoniec bol postavený kríž od Ruského veľvyslanectva, ktorý vysvätil v roku 2004 Nikolaj, metropolita českých krajín a Slovenska.
Posviacku krypty vykonal michalovský biskup Ján v roku 2005 za účasti štátnych predstaviteľov a hostí zo zahraničia ako prejav poslednej úcty všetkým vojakov, ktorých životy skončili v časoch vojny.
Kryptu každoročne navštevujú stovky domácich aj zahraničných turistov.

(AFE)

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok