NÁVŠTEVNOSŤ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter

UBYTOVANIE V REGIÓNE

  • images/stories/reklama/afe_ponuka.jpg
  • images/stories/reklama/cmareklaenturadigtlac.jpg
  • images/stories/reklama/cmatapey.jpg
  • images/stories/reklama/demode_00011.jpg
  • images/stories/reklama/exohosting_2013.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne1.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne2.jpg
  • images/stories/reklama/grafiteknaplne3.jpg
  • images/stories/reklama/jarkopzimaweb.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvoangels_00000.jpg
  • images/stories/reklama/kadernictvosimona.jpg
  • images/stories/reklama/katanova.jpg
  • images/stories/reklama/ponuka na reklamu.jpg
  • images/stories/reklama/taxi_mima.jpg
CHORVÁTSKO - POLOOSTROV PELJEŠAC E-mail

CHORVÁTSKO - Dalmácia a jej stovky ostrovov či ostrovčekov sú považované za najkrajšiu prírodnú oblasť Jadranu. Mnohí návštevníci tvrdia, že je dokonca najkrajšou prímorskou oblasťou na svete.

 

Je to zásluhou úžasnej harmónie prírodných krás, dávnej histórie, svojráznej kultúry a výtvorov ľudských rúk. Príroda tu bola naozaj veľmi štedrá – členité pobrežie s kúzelnými zátokami jagajúcimi sa drobnými kamienkami a hrubším pieskom, malebné siluety menších i väčších ostrovov, hradba hôr vyrastajúcich priamo z pobrežia nad pokojnými letoviskami, stredomorská vegetácia zastúpená najmä zeleňou borovíc.
Zmes dopĺňa bohatstvo architektonických pamiatok a skvostov tunajších miest a mestečiek, z ktorých niektoré sú zapísané dokonca v zozname UNESCO (Šibenik, Trogir, Split, Dubrovník).

 

Polostrov Pelješac sa rozprestiera v južnej Dalmácii medzi Neretvianskym a Mljetským, resp. Pelješackým kanálom, ktoré ho z juhu oddeľujú od ostrovov Mljet a Korčula. Pelješac sa ťahá od 1450 m úzkej Stonskej šije (Stonska prevlaka) na juhovýchode, ktorou je spojený s pevninou, smerom k mysu Lovište (Rt Lovište) na severozápade.

Polostrov je dlhý 65 km a široký 3 až 7 km. Pomerne vysoké vápencové hrebene sa tiahnú celým Pelješacom, len v strede sa rozprestierajú úrodné polia, známe najlepšími chorvátskymi odrodami viniča.

 

Správne členenie:

Pelješac tvoria 4 obce (općine) v poňatí rajónov – Ston, Janjina, Trpanj a Orebić, spolu s 32 osadami (selo), Korčula má 3 obce – opčina Korčula, Blato a Vela Luka, s 13 osadami.
 

Sídlo správy:

Obidve územia patria do Dubrovnícko-neretvianskej župy (Dubrovačko-neretvanska županija), ktorej metropolou je Dubrovník – 43 800 obyv. (2005). 
 

Na juhu Dalmácie, ktorej súčasťou je aj Pelješac s Korčulou, nastal rozvoj turizmu už koncom 19. storočia. Prvé verejné kúpalisko bolo zriadené v meste Korčula v r. 1904 a prvý turistický prospekt o ostrove Korčula vytlačili vo Viedni, r. 1914.

 

V 60. rokoch 20. storočia sa začína rozvoj moderného turizmu – stavajú sa hotely, zriaďujú kempingy a iné turistické objekty. Dnes sú zvlášť významné „zdravotné“ dovolenkové pobyty, vďaka príjemnému podnebiu, priehľadnému moru, čistému vzduchu a liečivému bahnu, napr. na niektorých miestach Korčuly.
Obidve jadranské destinácie predstavujú jedinečné spojenie prekrásnej prírody, tisícročných tradícií i dávnych kultúr s moderným cestovným ruchom.
Nespočetné krásne pláže, zátoky, staré mestá, luxusné hotely, dovolenkové domy, vinohrady a storočné olivovníky, vábia sem tisícky turistov z celého sveta. Pelješac, známy ako „polostrov kapitánov“, preslávili aj moreplavci, je tiež domovinou najlepších chorvátskych červených vín Dingač a Postup, s vysokým obsahom alkoholu (14-15 %).

 

Pelješac s Korčulou majú stredomorskú klímu s dlhým, suchým a teplým letom, zima je mierna a bohatá na vlahu. Severné a severovýchodné brehy sú vystavené chladným vetrom z vnútrozemia – tzv. bórou (bura), preto je táto časť chladnejšia a suchšia ako západné a južné pobrežie, kde sa naopak priaznivo prejavujú účinky teplejšieho a vlhšieho vetra jugo.

Práve toto pobrežie Pelješaca a Korčuly je najpríjemnejšie a patrí medzi vyhľadávané turistické oblasti s priemernou teplotou – január okolo 9,5 °C, júl 26,5 °C (voda 25 °C) a priemernými ročnými zrážkami 1100 mm. Teplota vzduchu je relatívne vysoká počas celého roka a množstvo slnečných hodín predstavuje na niektorých miestach vyše 2500, čo značí o veľkom počte slnečných dní.

 

 

V juhozápadnej časti polostrova Pelješac, po ochranou úpätia hory sv. Ilija (961 m n.m.) sa nachádza malebné mestečko OREBIĆ. Ožiarené po celý deň slnkom, ponúka turistom nenarušenú prírodu storočných borovíc, oleandrov, olivovníkov, kaktusov a kvetín. Hotely sa nachádzajú mimo mesta, v krásnej prírode. Dlhé kamenisté a okruhliakové pláže s početnými zátokami a azúrovým morom, domáce špeciality, vína Dingač, Postup a Pelješac stále lákajú turistov, ktorí túžia po pokojnej a romantickej dovolenke.

 

V údolí, akoby pod ochranou hory Sv. Ilja sa nachádza mestečko Orebič, ktoré je kolískou námorných kapitánov a námorníkov a súčasne perlou Pelješskej riviéry.

 

Trstenica – najvyhľadavanejšia zátoka východne od centra Orebića s peknou piesčitou plážou a niekoľkými štrkovými plážami, s hotelovou výstavbou.

 

Okolie Orebiča:  turistický komplex PERNA ponúka okrem iného aj možnosti pre vyznávačov surfovania. Perna sa nachádza asi 4 km od Orebiča a priamo v stredisku začíná pomerne veľká kamienková pláž s pozvoľným vstupom do mora.

 

 

Z Orebiča možno navštíviť ostrov Korčula – trajektom a vodnými taxíkmi asi 15 min.

 

 

Takýto pohľad na časť Orebiča sa naskytá z pobrežia ostrova Korčula. Vzdialenosť v najužšom mieste pelješackého kanála medzi poloostrovom a ostrovom je 1270m. 

 

Nielen podľa turistov je Orebič vlastne jedna veľká okruhliaková pláž. Vďaka velmi výhodnej zemepisnej polohe je chránený pred silnými nárazmi severného vetra (bury). Napriek tomu, že je mesto počas celého dňa otočené k slnku, ľahučký maestrál robí pobyt v Orebiči veľmi príjemným.

 

Orebičskou atrakciou je Františkánsky kláštor a kostol Panny Márie Anjelskej. Pohľad na Pelješský kanál, Korčulu, Mljet a Lastovo zo 150m nadmorskej výšky, na ktorej sa nachádza kláštorná lodžia, je nezabudnuteľný.

 

Medzi domáci sa hovorí, že orebičskí kapitáni a námorníci pri odjazde a návrate z plavieb, sirénami zdravili Pannu Máriu Anjelskú na znak vďačnosti a žiadosti o ochranu. Františkáni im odpovedali zvonmi z kostolnej zvonice. A táto tradícia sa zachovala dodnes a je úžasným zážitkom.

 

 

Pelješac a Korčula

Ako dve nerozlučné dvojičky vyčnievajú polostrov Pelješac s ostrovom Korčula na juhu chorvátskej pevniny, smerom na západ do Jadranského mora. Sú časťou horskej vápencovej Dinárskej sústavy, ktorá bola v dávnych dobách porušená tektonickými zlomami rovnobežnými s pobrežím. Tým sa časť pevniny ponorila – ostali len zvyšky okolitých ostrovov a dlhý švík Pelješaca, z ktorého sa piesčitými nánosmi stal polostrov.

 

 
Názov: polostrov Pelješac a ostrov Korčula, chorvátsky – poluotok Pelješac i otok Korčula, taliansky – penisola di Sabbioncello e Isola di Curzola; Korčula po grécky – Korkyra Melaina, staronemecky Insel Kurzel.
Rozloha: Pelješac – 348 km2 (uvádza sa aj 358 km2), Korčula – 279 km2.
Obyvateľstvo: Pelješac – 8300, Korčula – 16 180 (2005), Chorváti tvoria 97 %, Juhoslovania 1,6 %, Srbi 1 %, zvyšok iné národnosti.
Náboženstvo: rímski katolíci 92 %, srbskí ortodoxní 1,5 %, iní 0,5 %, bez vyznania 6 %.
Úradný jazyk: chorvátčina (hrvatski).
 

 

 

Najvyšším kopcom je Sveti Ilija (961 m n. m.), ktorý nazývajú aj Zmijsko brdo (Zmijí vrch).

 

Rastlinstvo patrí k stredomorskej oblasti s typickou vždyzelenou vegetáciou – všadeprítomné sú borovica halepská, borovica čierna dalmátska, pínia a cyprus, ktorého najväčší les v Chorvátsku rastie pri Orebići. Vo vnútrozemí sú rozšírené spoločenstvá macchií s borievkami, vresom, rozmarínom, vavrínom a inými tvrdolistými druhmi. Krasové polia a svahy mnohých kopcov sa využívajú na pestovanie olív, viniča a južného ovocia (granátové jablká, citrusy, figy, mandle).  

Rovnako živočíšstvo sa vyznačuje bohatstvom druhov. Zvláštnosťou je šakal zlatý alebo mungo, dovezený z Indie na obmedzenie jedovatých vreteníc. Žije tu aj muflón, divá sviňa, jazvec, bažant, suchozemské korytnačky.

 

Morskú faunu reprezentuje asi 380 druhov rýb, väčšina patrí k tzv. modrým rybám (plava riba) – najmä sardinky, tuniaky, makrely a palamidy, žraloky sú skôr vzácnosťou. Z chránených území je v oblasti najvýznamnejší Národný park Mljet na rovnomennom ostrove (www.np-mljet.hr).

 

Historický prehľad

  • Pelješac a Korčula boli osídlené už v mladšej dobe kamennej (neolite), ako to dokumentujú nálezy v niektorých jaskyniach – najstaršie sú kamenné nože z ostrova Badija.
  • V 2. tisícročí pred Kr. Pelješac osídlili Ilýri z kmeňa Plereja, ktorí tu založili mnohé osady, Korčulu najprv kolonizovali v 6. stor. pred Kr. Gréci (prvá osada Vela Luka), pod názvom Korkyra Melaina (t. j. čierna, podľa tmavých lesov pínií), neskôr Rimania ako Corcyra Nigra.
  • Od 1. stor. n. l. bolo celé územie Dalmácie súčasťou Rímskej ríše ako provincia Illyricum, neskôr pod názvom Dalmatia.
  • Po rozpade rímskeho impéria pripadlo územie najprv k Západorímskej ríši a od 5. stor. vzrastá vplyv Byzancie, kedy sem začiatkom 7. stor. začali prenikať kmene južných Slovanov, ktorí si okolo ústia Neretvy a na priľahlých ostrovoch zakladajú vlastné Neretvianske kniežatstvo.
  • Ale v r. 1000 obsadil dalmátske mestá a ostrovy benátsky dóža Pietro II. Orseolo, takže pripadli pod Benátsku republiku.
  • V 13. stor. sa Pelješac s Korčulou stali súčasťou Srbskej ríše.
  • Po r. 1300 sa Korčula stáva majetkom Dubrovníckej (tzv. Raguzskej) republiky a v r. 1333 kupuje Dubrovník od srbského cára Dušana a bosniackeho grófa Stjepana Kotromanića aj polostrov Pelješac.
  • Dubrovnícka nadvláda trvala s prestávkami až do r. 1808, ale medzi r. 1420-1797 pripadli Pelješac s Korčulou opäť Benátkam.
  • Od r. 1808 do 1815 oblasť Dalmácie okupovali francúzske vojská pod hlavičkou Napoleonovej Ilýrie.
  • Rozhodnutím Viedenského kongresu v r. 1815 Dalmáciu s teritóriom Dubrovníckej republiky pripojili k Rakúsko-Uhorsku a v rámci habsburskej monarchie zostala pod jej vládou až do rozpadu v r. 1918.
  • Odvtedy Pelješac a Korčula zdieľajú spoločný osud s celým Dubrovníckym krajom.

 

TRPANJ - je rybárska a poľnohospodárska obec s malým prístavom. Patrí medzi obľúbené letoviská na severozápadnom pobreží poloostrova Pelješac. V okolí je niekoľko zaujímavých stavieb, napr. zrúcaniny hradu Kačicu, rímska vodná nádrž, Mariánsky kostol. Hotel a pláž sú na okraji obce. Polostrov Pelješac je spojený trajektovým prepojením práve z Trpnja do Ploče.

 

STON (Veliki Ston) – mestečko s 580 obyv. na úzkej šiji, ktorá spája polostrov Pelješac s pevninou. Počas rímskej éry sa nazývalo Stagnum, v r. 877 sa spomína Stonské biskupstvo – najstaršie v celom Chorvátsku, v r. 1333 tu začali stavať nové významné mesto vtedajšej Dubrovníckej republiky. V r. 1996 postihlo stredoveký Veliki Ston zemetrasenie, ktoré poškodilo alebo zničilo románske kostoly a gotické paláce.

Zaujímavosti: hradby „Stonske zidine“ (tzv. európsky čínsky múr) – mohutný 5,5 km dlhý pevnostný systém so 40 vežami a 7 baštami (dnes zachovaných 20 veží), budovaný od r. 1359 do 16. stor. okolo mesta Veliki Ston a jeho prístavu Mali Ston, súčasťou sú tri pevnosti – Tvrdjava Veliki Kaštio, Podzvizd a Koruna. Saliny – ťažba soli bola významná už za Rimanov, v stredoveku mali vyše 400 km2, ani dnes nie je ťažba zanedbateľná.
Rektorský palác (Knežev dvor) – sídlo dubrovníckeho miestodržiteľa v úprave z 19. stor., renesančný biskupský palác (Biskupska palača), františkánsky kláštor (Franjevački samostan) s Kostolom sv. Mikuláša (Sveti Nikola) z r. 1323, na kopci predrománsky Kostolík sv. Michala (Sveti Mihajlo) z 11. stor. so vzácnymi dobovými freskami a niekoľko patricijských palácov a domov – väčšinou zo 14.-16. stor., ktoré boli obnovené po zemetrasení v r. 1996.

Mali Ston – malé prístavné mestečko je spojené s Velikim Stonom hradbami ťahajúcimi sa cez vyvýšeninu Podzvizd (224 m) s pevnosťou, odkiaľ je krásny výhľad na mesto a soľné polia.
Mali Ston je známy pevnosťou Koruna, chovom ustríc a sláviek, ktoré sa podávajú ako špecialita v miestnych reštauráciách.
 
Okolie: Prapratno – jedna z najkrajších kamienkovo-piesčitých pláží Dubrovníckej riviéry, 4 km južne od Stonu, s ubytovaním v kempe, premáva trajekt na ostrov Mljet (Sobra); Brijesta – dedinka so štrkovou plážou v nádhernej zátoke asi 22 km západne od Stonu, s krásnou pobrežnou scenériou na okolité ostrovčeky.
INFO: www.ston.hr

 

JANJINA – najväčšia vnútrozemská obec s 330 obyv., pod kopcom Gradina (244 m), vzdialená 29 km od Stonu, leží v najužšom mieste polostrova (šírka 4 km), uprostred viníc a olivových sadov, podľa nálezov ilýrskych hrobov a grécko-ilýrskych mincí bola osídlená už v staroveku. Počas vlády Benátok od r. 1465 sem prichádzali šľachtické rody, po ktorých ostali štýlové domy.
Zaujímavosti: Kostol sv. Blažeja (Sveti Vlaho) z r. 1767 a Kostol sv. Štefana (Sveti Stjepan) uvádzaný už v dokumentoch z r. 1222.
Okolie:
Drače – rybárska osada s malým prístavom, 2 km na SV od Janjiny, leží v krásnej teplej zátoke s 13 ostrovčekmi, žije z pestovania viniča, výroby olivového oleja, chovu ustríc a rybolovu; možnosti kúpania sú na štrkovej pláži.
Sreser – malá rybárska osada 3 km na SV od Janjiny, má zaujímavý Kostol Mala Gospa s maľbami neznámych majstrov, pekná je štrková pláž s čistým morom a ostrovček Gospin Škoj s krížom (dá sa naň preplávať).
Žuljana – malý prístav v pokojnej zátoke na JV od Janjiny, má jednu z najdlhších a najkrajších pláží Jadranu (piesok a drobné kamienky), potápačské centrum k vraku nemeckého torpédového člnu „S 57“ a farský Kostol sv. Martina z 13. stor., patróna obce (11. novembra býva tradičná ochutnávka miestneho vína).
INFO: www.janjina.croatia1.com, www.janjina.hr, www.tzjanjina.hr

 

TRSTENIK – obec leží na protiľahlom brehu širokej zátoky oproti Žuljane, pod vysokými vrchmi s hustou zeleňou, asi 35 km od Stonu. Bol postavený ako prístav na vývoz vína, ktoré sem dopravovali muly zo svahov kopca Kučina (pestuje sa odroda Dingač).
Zaujímavosti: Kostol sv. Antona Paduánskeho (Sveti Ante Padova) z r. 1700, Porače – kopec nad Trstenikom s jaskyňou s pravekými nálezmi. Pekné kamienkové pláže s borovicami sú v obci a okolitých zátokách. Ubytovanie je v privátnych vilkách a apartmánoch, pred ktorými sú umiestnené betónové kúpaliská. V lete premáva z Trstenika trajekt do Polače na ostrov Mljet.
Okolie:
Potomje – osada 5 km západne je známa pestovaním viniča, výrobou najlepšieho tmavočerveného ťažkého vína Dingač, jeho ochutnávkou vo vínnych pivniciach, tiež malým kamenným kostolíkom s tromi zvonmi, tunelom „Dingač“ cez pohorie k strmým južným svahom nad morom, pôvabnými plážami a ubytovaním v apartmánových domoch. Kuna (Kuna Pelješka) – malá vnútrozemská osada na SZ od Trstenika sa spomína už v 14. stor., je tu Kostol Nanebovzatia Panny Márie zo 16. stor. a františkánsky kláštor s pozoruhodným Kostolom Delorita z r. 1681 s novorenesančnou zvonicou. Smerom k pobrežiu, do malebnej rybárskej osady Crkvice, vedie cez hory strmá kľukatá cesta s nádhernými výhľadmi, postavená ešte Napoleonovou armádou.

 – najvýznamnejšie letovisko severného pobrežia Pelješaca, rybárske a vinárske mestečko (870 obyv.), tiež dôležitý trajektový prístav z pevninskej Ploče, leží na brehu Neretvianskeho kanála, 55 km od Stonu. Mesto sa prvýkrát spomína v 12. stor. ako Trepen, odvodené zrejme od latinského „drepanon“ (kosák, podľa tvaru zátoky).

Zaujímavosti:
zvyšky stredovekého opevneného hradu Gradina (asi z byzantskej éry) na kopci nad prístavom, pozostatky mozaiky z rímskej vily na cintoríne, neorománsky Kostol sv. Petra a Pavla z r. 1902 ozdobený kamennými oknami z pôvodného kostola zo 16. stor., Kostol Panny Márie Karmenskej (Gospa od Karmena) zo 17. stor. s renesančným oltárom s erbom rodiny Gundulić, Kostol sv. Roka zo 17. stor. stojí na najvyššom trpanjskom pahorku (krásny výhľad), na konci obce je kaplnka z r. 1865 s dreveným barokovým oltárom a na ostrovčeku v prístave stojí socha Matky Božej „Hviezdy mora“ (Kip Gospe Zvijezde Mora) – ochrankyne obce.
Pláže:
väčšinou sú štrkové s čistým priezračným morom a bezprostrednou zeleňou borovíc; Plaža Pozora – plytká štrková pláž pri hoteli Faraon je vhodná aj pre deti, podobná je Luka v krásnej rovnomennej zátoke pri východnom vstupe do obce; Belečica – pláž sa nachádza asi 1 km západne od Trpanja, na konci cesty lemovanej vilami; Plaža Divna – 10 km smerom na obec Duba sa nachádza piesčito-štrková pláž tiež vhodná pre deti, s kempingom a plážovým barom; Duba (Duba Pelješka) – malá rybárska osada pod najvyšším pelješackým vrchom Sveti Ilija (961 m), 13 km západne od Trpanja, s krásnou dlhou štrkovou plážou v prístave a apartmánmi;
Plaža Jezero – lagúna 1 km od osady Duba má nádhernú pieskovo-kamienkovú pláž zvýraznenú ústím malého potoka do mora (pláž je prístupná len člnkom od mora). Mnoho iných zákutí je vhodných aj pre nudizmus.
Ubytovanie v hoteli Faraon, v kempoch Vrila, Luka, Divna a na súkromí vo vilkách.
INFO: www.tzo-trpanj.hr, www.trpanj.com – obľúbené letovisko (4165 obyv.) a trajektový prístav na protiľahlú Korčulu (Dominće), leží na JZ polostrova Pelješac, 60 km od Stonu, v chránenej polohe na južnom úpätí vrchu Sveti Ilija, čo podmieňuje bohatú vegetáciu (palmy, cyprusy, pínie, figy, mandle, citrusy, vinič a porasty macchie). Do 16. stor. sa nazýval Trstenica, bol významným prístavom moreplavby, dnešný názov dostal podľa námorníckej kapitánskej rodiny Orebićovcov, ktorá tu v r. 1586 postavila pevnosť. Zaujímavosti: domy námorných kapitánov z 19. stor. s výraznými architektonickými rysmi, v meste dodnes žijú údajní potomkovia Marka Pola (rodina Polo).
Múzeum moreplavby (Pomorski muzej) dokumentuje obdobie rozkvetu mesta. Asi 2 km západne stojí na kopci s nádherným výhľadom na 800-3000 m široký Pelješacký kanál, Korčulu a 15 ostrovčekov, goticko-renesančný františkánsky kláštor s Kostolom Panny Márie Anjelskej (Gospa od Andjela) z r. 1470 – po stáročia bol najdôležitejšou svätyňou miestnych námorníkov, v kláštore je múzeum s modelmi lodí, v kostole sú vystavené dary a predmety námorníkov zo svojich plavieb, na cintoríne stoja krásne hrobky námorných kapitánov.
Nad kláštorom vysoko vo svahu stojí barokový mariánsky Kostol „Gospa od Karmena“ pri obrovských prastarých cyprusoch a skupine antických sarkofágov.
Pláže: Letovisko má krásne piesčité, štrkové a skalnaté pláže zatienené píniami, tiež predsunuté ostrovčeky vhodné pre nudistov.
Západne od prístaviska trajektov sa nachádza turistický areál s hotelmi (napr. Bellevue, Orsan, Grand Hotel Orebić Paloma) a apartmánmi priamo pri kamienkovej pláži, k dispozícii je škola surfingu, požičovňa bicyklov a člnov. Perna – 3 km západne sa nachádza kamienková pláž s hotelovou osadou Zamošće.
 

MOKALO – 4 km východne leží na skalnatom pobreží v subtropickej zeleni krásny rezort Adriatic s apart-hotelom, kempingom a potápačskou školou k neďalekému 120 m dlhému vraku lode (www.adriatic-mikulic.hr).
INFO: www.tz-orebic.com, www.orebic.hr, www.orebic-htp.hr

 

KUČIŠTE – rybárska obec, 6 km západne od Orebića, je známa barokovým Kostolom sv. Trojice (Sveto Trojstvo) z r. 1752, terasovito stavanými kamennými kapitánskymi domami so schodiskami a ohradami; pravidelné južné vetry jugo tu spolu so susednou prístavnou obcou Viganj vytvárajú najlepšie podmienky windsurfingu v celom Chorvátsku, na kamienkovej pláži sú k dispozícii školy windsurfingu. Západne, pri opustenej osade Nakovana, objavili jaskyňu Spilja Nakovana s tromi komorami a falickým stalagmitom (v tvare mužského údu), ktorá v 4. stor. pred Kr. slúžila Ilýrom ako kultové a rituálne miesto (nálezy sú uložené v Archeologickom múzeu v Dubrovníku). 

Okolie: Viganj (www.viganj.net) – malý prístav 2 km západne od Kučišťa, s dlhou námorníckou tradíciou, množstvom kamenných kapitánskych domov a bývalým barokovým dominikánskym kláštorom s priľahlým mariánskym Kostolom „Gospa od Rozarije“, ktorý uchováva obraz slávnej námornej bitky pri Lepante v r. 1571, tiež gotickú drevenú plastiku Panny Márie a Ježiša z 15. stor.; kamienková pláž pri myse Sveti Liberan je vhodná pre windsurfing. Rozsiahly podmorský prieskum pri myse sv. Jána (Punta sv. Ivana) dokladuje vzácnu keramiku zo stroskotanej lode v 1.-2. stor. n.l.

INFO: www.crosurf.com, www.nakovana.hr

LOVIŠTE – malé prístavné mestečko na západnom cípe Pelješaca, leží 16 km od Orebića v krásnej zátoke Luka. Je najmladším mestom celého polostrova, založeným v polovici 19. stor. osadníkmi z Bogomolje z ostrova Hvar. Predtým tu boli jedinými usadlíkmi ľudia udržujúci varovné ohne pred stroskotaním lodí na neďalekom najzápadnejšom skalnatom myse Rt Lovište, kde dnes stojí maják. Lovište je navštevované aj pre svoju peknú kamienkovú pláž (ubytovanie vo vilkách a kempe) a kulinárske špeciality z darov mora (hlavonožce, langusty) v miestnych reštauráciách.

 

INFO: www.loviste.info

ITINERÁR - OPTIMÁLNY TRANZIT:
1.) zo Slovenska je do južnej Dalmácie v letnej sezóne najrýchlejším spôsobom dopravy lietadlo charterovými letmi viacerých CK, alebo priamou linkou – napr. Sky Europe lieta z Bratislavy do Dubrovníka (vzdialeného od Stonu na Pelješaci 70 km) – od 13. 6. do 19. 9. 2009 vždy v SO a UT o 14.30 hod., späť v UT a SO o 16.25, let trvá 1 hod. 25 min.,
cena jednej cesty je od 59 €;
 
INFO:
na stránke www.skyeurope.com/sk/ sú uvedené aj lety Bratislava – Split (vzdialený od trajektu Ploče-Trpanj na Pelješac 140 km, od Stonu 195 km);
– z Viedne lietajú do Dubrovníka a Splitu aj Austrian Airlines spolu s Tyrolean Airways (www.aua.com/sk/svk – v slovenčine), a chorvátske Croatia Airlines (www.croatiaairlines.cz – v češtine).
 
2.) vlastným vozidlom, resp. autobusom možno použiť trasu:
a) z Bratislavy cez Rakúsko a Slovinsko (Viedeň – Graz – Maribor – Záhreb), potom novou diaľnicou smer Split – Šestanovac a ďalej na juh pôvodnou Jadranskou magistrálou (diaľnica do Ploče je rozostavaná). Trasa do Ploče je dlhá 870 km, do Stonu 925 km – trvá asi 14 - 15 hod. 30 min.;
b) z Banskej Bystrice a Košíc cez Maďarsko (Budapešť – Székesfehérvár – Nagykanizsa) do Záhrebu, odtiaľ na juh rovnakou trasou – do Ploče 980 km z BB za 16 hod. 30 min. (z KE 1060 km za 17 hod. 40 min.), do Stonu o 55 km ďalej;
– obľúbeným spojom automobilistov na západné pobrežie Pelješaca (do Orebića a na letoviská západne od neho), s ďalším prístupom na Korčulu, je trajekt Ploče – Trpanj, plavba trvá 80 minút. Na Korčulu premáva ďalší trajekt Orebić – Korčula-Dominče za 15 min. (ušetrí sa tak dlhá, aj keď pekná, ale vzhľadom na terén nie príliš rýchla cesta do Stonu a po Pelješackej transverzále do Orebića).
– diaľničné poplatky pre osobné autá bez prívesu (v r. 2008): Rakúsko – nálepka na 10 dní = 7,70 EUR, na 2 mesiace = 22,20 EUR, Maďarsko – platba na čerp. staniciach, cez internet alebo SMS = 2550 HUF na 10 dní, 4200 HUF na 1 mesiac, Slovinsko – polročná nálepka (vinjeta) = 35 EUR, Chorvátsko – úsek A-2 Macelj-Trakošćan (hranica od Slovinska) - Záhreb = 39 HRK, A-1 Záhreb - Split - Šestanovac = 171 HRK, resp. A-4 Goričan (od Maďarska) - Záhreb = 36 HRK; poplatky možno uhradiť aj v eurách.
INFO:
aktuálne poplatky za diaľnice v Slovinsku – www.dars.si, v Chorvátsku – tzv. cestarina, poskytnú Chorvátske diaľnice (Hrvatske autoceste - www.hac.hr), prípadne www.chorvatsko.cz/moto/index.html

Telekomunikácie:
telefonická predvoľba
Chorvátska je +385,
Záhreb +385-1,
Split a Makarská +385-21,
Dubrovník, Pelješac a Korčula +385-20;
mobilná sieť používa roaming.

Turistické úrady:
Hrvatska turistička zajednica (HTZ),
Iblerov trg 10/IV,
HR-10000 Zagreb,
Hrvatska
– tel.: +385-1-4699 333, 4699 300,
fax: 4557 827,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.croatia.hr
 
Chorvátske turistické združenie,
Trenčianska 5,
821 09 Bratislava
– tel.: 02-5556 2054, 5541 5415,
fax: 5542 2619,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
http://sk.croatia.hr/ (zastúpenie HTZ v SR)

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije,
Cvijete Zuzorić 1/1,
HR-20000 Dubrovnik,
Hrvatska
– tel.: +385-20-324999,
fax: 324224,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.visitdubrovnik.hr
 
Turistička zajednica općine Ston,
Pelješki put 1,
HR-20230 Ston
– tel./fax: +385-20-754452,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.ston.hr

Turistička zajednica općine Orebić,
Trg Mimbeli bb, HR-20250 Orebić
– tel.: +385-20-713718, fax: 714001,
mobil: +385-102 7280,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.tz-orebic.com
 
Turistička zajednica općine Trpanj,
Žalo 7, HR-20240 Trpanj
– tel.: +385-20-743433,
fax: 743920,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.tzo-trpanj.hr
 
Turistička zajednica grada Korčule,
Obala Dr. Franja Tudjmana,
HR-20260 Korčula
– tel.: +385-20-715867,
fax: 715866,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.korcula.net
 
Turistička zajednica općine Vela Luka,
Ul. 41 broj 11,
HR-20270 Vela Luka
– tel./fax: +385-20-813619,
e-mail: Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. ,
www.tzvelaluka.hr

Pelješac:
www.dalmatien-tourist.eu 
www.peljesac.info 
www.peljesactravel.com

Weby v slovenčine a češtine:
http://sk.croatia.hr/ (zastúpenie HTZ v SR),
www.chorvatsko.cz,
www.adriatic.hr,
www.ubytovanivchorvatsku.cz,
www.croatiaairlines.cz (let. linky z Viedne a Prahy),
www.jadrolinija.cz (trajekty);
Pelješac – www.dalmatien-tourist.eu/cz/,
Korčula – www.ikorculainfo.com/cz/

 

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok